Странице

Kružno opadanje kose-Alopecija areata

Kružno opadanje kose (Alopecija areata)

Uzrok kružnog opadanja dlake (Alopecija areata) najčešće na kapilicijumu, ređe na bradi, brkovima, obrvama i trepavicama, nije potpuno razjašnjen. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremećaji, u poslednje vreme preovladava mišljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takođe je veliki uticaj nasleđa. Na pojedinim delovima kože prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Proces opadanja započinje u jednoj tački, a zatim se koncentrično širi povećavajuci deo bez dlake. Koren dlake ne gubi sposobnost produkcije. Dlaka ima izgled uzvičnika. Gornji deo dlake je normalne debljine, zatim je prelomljen u jednoj tački ispod koje je dlaka zašiljena.
Bolest se najčešće javlja između 5 i 40 godina, kod oba pola podjednako. Opadanje kose, koje je bez ikakvih tegoba, najčešće primeti frizer. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slučaju kosa se potpuno regeneriše za 4 do 10 meseci. Međutim bolet češće traje godinama, pri čemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se šite. Loš prognostički znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa (ophyasis). U najtežim slučajevima kosa totalno opadne.

Kada kosa ponovo počne da raste obično je bez boje. Kasnije kod mlađih postepeno povrati boju, što se kod starijih od 40 godina obično ne dešava.

Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kapilicijuma i trihograma. Lečenjem se podstiču korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Od opšte terapije koriste se kortikosteroidi, PUVA terapija i iradijacija tela. U blažim slučajevima dlaka može da poraste i bez ikakve terapije. U težim slučajevima i terapija može dati samo prolazno poboljšanje.

Izvor www.porodicnilekar.net

Нема коментара:

Постави коментар