Странице

Gubitak kose i zašto opada kosa

Autor: Melita Škvorc, dr. med.

Gubitak kose


Kada govorimo o kosi, valja znati da svaka osoba ima oko 100.000 vlasi. Normalnim se smatra svakodnevni gubitak između 50 i 100 vlasi, odnosno nenormalnim svaki veći gubitak kose. Kako bismo shvatili šta se događa kod preteranog gubitka kose, nije naodmet upoznati faze u uobičajenom ciklusu rasta, a to su:
  • Anagena faza (faza rasta) koja traje od dve do pet godina, i tokom koje kosa prosečno raste jedan do 1,5 cm mesečno.
  • Katagena faza (faza mirovanja) traje samo dve nedelje. To je tzv. tranzitorna ili prelazna faza kada koren prestaje s funkcijom i prestaje rast kose.
  • Telogena faza (faza ispadanja) traje do tri meseca. Mrtve vlasi obično ispadaju češljanjem.
Kod pojave preterana ispadanja kose obično se skraćuje anagena faza, a telogena postaje duža.
Čimbenici koji mogu dovesti do gubitka kose su brojni: starost, nasledni faktori, hormonalni status, telesno stanje, dijeta, okolina... Kako bilo, uravnoteženost vlasišta, odnosno dovođenje hranjivih i stimulativnih sastojaka do korijena kose, uvijek može pomoći u snaženju kose i održavanju njene vitalnosti.

Pojačanim ispadanjem kose su podjednako pogođeni muškarci i žene.


Gubitak kose kod muškaraca - djelujte odmah


Glavni razlog gubitka kose u muškaraca uvjetovan je naslijeđem i utjecajem muškoga spolnog hormona testosterona, i zove se androgenetska alopecija. Ako ste zabrinuti zbog pojačana ispadanja kose ili taj problem imate već neko vrijeme, savjet je da odmah počnete s nekim od tretmana protiv ispadanja kose. Što ranije počnete, veća je vjerojatnost da ćete zaustaviti i usporiti ispadanje kose, a možete djelovati i preventivno.

Gubitak kose kod žena - obično privremen


Glavni razlozi pojačana ispadanja kose kod žena vezani su uz fiziološke činitelje, prehranu, kao i hormonski status u određeno doba života žene (trudnoća, uporaba kontraceptiva, menopauza) i obično ih je lako otkriti.
Ispadanje kose kod mlađih žena obično je reaktivne prirode, trenutačno i reverzibilno. Hormonalni uzroci također su najčešće privremeni, osim kod nekih žena kod kojih gubitak kose može biti androgenetske prirode kao i kod muškarca, što je rijetko.
Iako su uzroci ispadanja kose kod žena blaži, tom problemu svakako treba ozbiljno pristupiti. Neki od tretmana specijalizirani su samo za žene jer aktivni sastojci proizvoda obično hrane korijen dlake i jačaju cirkulaciju, što je potrebno za oporavak oslabljena vlasišta.


Izvor: Vase Zdravlje - Previse kose na češlju?

Нема коментара:

Постави коментар